Anne Nesbet: A Szalamandrás Ház titka


A könyv az első pillantástól kezdve felkeltette az érdeklődésem, olyan kis aranyos borítója van, nem lehet nem imádni:) Mikor sikerül magaménak tudnom a könyvet, nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a történetbe.

Fülszöveg:


"Maya és kisöccse, James már a Párizsban töltött legelső napjukon valami nagyon ősi, titokzatos mágia nyomaira bukkannak. Pontosabban, az bukkan őrájuk. Furcsa ház bronz szalamandrát formázó kilinccsel; kőszobor, amely túlságosan is hasonlít Maya saját aggodalmas arcára; egy rejtélyes férfi, aki sötét napszemüveget hord, hogy eltakarja ragyogó, lila szemeit… Minden titkok mágikus középpontja egy csillogó üvegű Varázsvitrin, mely kiválasztotta magának Mayát, hogy ezentúl ő legyen az új Őrzője. Maya egy Valkó nevű barátságos fiú segítségével meglepő dolgokra bukkan
a saját családfája jól elrejtett titkai között, s miközben sorra kibogozza a szalamandrás ház, a lila szemű férfi
és a Varázsvitrin titkainak egymásba fonódó szálait, fokozatosan rádöbben, hogy talán a saját testvérét is rettenetes veszély fenyegeti. Ahhoz pedig, hogy megmenthesse, Mayának ki kell hívnia és le kell győznie Párizs mágikus alvilágát… mielőtt még túl késő lenne."

Véleményem:


Valójában egy nagyon aranyos meséről van szó, amit bátran az idősebb korosztály is olvashat és ugyanúgy élvezhet, mint a kisebbek.
Az alaptörténet nagyon jó, Mayáék elköltöznek Párizsba egy titokzatos társaság segítségével. Itt aztán nem csak az új emberekkel, új hellyel ismerkednek meg, hanem a szomszédban lakó rejtélyes szalamandrás ház titka is felfedezésre vár, nem beszélve a társaságról, akik egyre gyanúsabbak lesznek a Mayának.
Tetszett Maya jelleme, annyira élethű, emberi. Ahogy mindenen aggódik, félti a testvérét. Egyrészt sebezhető, másrészt pedig nagyon okos és bátor. A könyv végéig látványosan változik a bátortalan, idegen kislányból egy bátor lánnyá, aki tudja, hogy a sorsa elől nem menekülhet és szembeszáll azokkal akik bántják a családját.
Ami viszont nem tetszett az egyértelműen James. A cselekedetei nem állnak összefüggésben a korával. Többször kiemelte az író, hogy 5 éves, de egy 5 éves gyerek nem így viselkedik. Nagyon kettős a személyisége, mert néhol valóban egy 5 évesnek megfelelően viselkedik, de legtöbbször inkább nézném 10 évesnek és ez nem mindegy. Főleg, hogy annyiszor ki van emelve hogy ő még csak 5 éves. Lehet hogy ez másoknak apróság, de nekem nagyon fennakadt rajta a szemem minden alkalommal. Nem kellett volna ezt annyira erőltetni (kiemelve a korát) vagy eleve idősebbnek kellett volna kitalálni Jamest. Egy 10 éves fiúval főszerepben még élethűbb lett volna a szerep.
A történet szépen felépített, nem árul el előre semmit, az olvasó szinte Mayával együtt találgatja ki a titkokat. 
Szerintem ez egy tizenévesnek tökéletes olvasmány, hisz megmutatja, hogy egy kis kitartással, leleményességgel, segítő barátokkal minden és mindenki legyőzhető:)

Értékelésem: 5/5


Oldalszám: 200
Kiadó: Főnix Könyvműhely
Kedvenc jelenet: -
Kedvenc karakter: Maya
Legrosszabb jelenet: -
Nem szimpatikus karakter: James, a fentebb írt okok miatt


0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

"Magical Template" designed by Blogger Buster