Jurányi Zsolt: Az alvilág zsoldjában


Nem biztos, hogy mindig jó tudni az igazságot. Hogy attól könnyebb lesz, vagy bármi egyszerűbb, tisztább, jobb. Persze mindenkiben ott lakozik a kíváncsiság, hogy megismerje az élet szép és kevésbé szép oldalát, de azt ki garantálja, hogy e megismerés után bármivel is jobb lesz?
Ilyen érzésekkel álltam neki ennek a könyvnek. Nem tudtam, hogy mit fogok utána érezni, gondolni, de hajtott a kíváncsiság. Néha szeretem sokkolni magam ilyen könyvekkel, hogy tudjam, hogy semmi se az, aminek látszik. Mert igen is, sokkolt és meglepett ez a könyv. Hogy ilyenek megtörténhetnek és megtörténnek ma Magyarországon vagy a világ bármely pontján? Ez azért nagyon durva. És ez még a mondjuk úgy publikus rész. Vajon mi mindenről nem tudunk? Ami soha nem kerül nyilvánosságra?

A történet:

"A volt boszniai zsoldos Kántor Alex '95 tavaszán hazaszökik, és a pesti alvilág zsoldjába áll. Az éles eszű fiatalember hamarosan megalakítja a saját bűnöző csapatát. Zsarolás, lehúzás, behajtás - pénzük van bőven. Alex egyre följebb jut a ranglétrán, egyre bonyolultabb, kockázatosabb ügyeket old meg a pesti maffia főnökeinek. '96 tavasza már az "Alex Empire" építésének jegyében telik. Három éttermet, két játéktermet véd, egyre nagyobb tiszteletet vív ki magának az éjszaka világában. Annak, aki korrekt vele, sokszorosan fizet a jóért. Ám később, amikor rászokik a drogra, az irodája falán már ez olvasható: "Mindenki aszerint nyeri el jutalmát, amit megérdemel. Ha te ellenem kihúzod a kardod, én az enyémmel feleséged, lányod és bölcsőben fekvő gyermeked szívét szúrom keresztül."

Véleményem:

Időnként olyan volt, mintha egy regényt vagy egy film forgatókönyvét olvasnám. Pörgős és magával ragadó. Tudatosítanom kellett magamban, hogy ez az igazság nem csak egy kitalált fogatókönyv.
Gyorsan történik minden, nevek sokasága, sokszor már azt se tudtam, hogy ki kicsoda. Események, időpontok, "üzleti" tárgyalások, lerohanás, minden és mindenki szétverése, fenyegetés, zsarolás, sírás és fájdalom. Hatalmas kuszaság és mégis van benne rendszer.
Ha ennek a könyvnek csak a fele is igaz, hát már az nagyon durva. Ámulok és bámulok, mintha nem egy országban élnénk, mintha egy teljesen másik világot írna le. Most én vagyok ilyen naiv és tudatlan vagy más se tudja/meri elképzelni, hogy ilyenek megtörténhetnek, sőt megtörténnek?
Mindezek ellenére Alex nekem szimpatikus volt. Magam sem tudnám megmondani, hogy miért. Először is hihetetlenül okos és leleményes. Ahogy némely ügyet megoldott azt komolyan egy forgatókönyvíró is megirigyelné.
Egyrészt tiszteletet érdemel, ahogy az utolsókig védi azt, aki vele jót tett, akit a barátjának mond. Másrészt más emberi életet annyira semmibe vesz (és vesznek a többiek is).
A végén pedig sajnáltam Alexet. Akárhogy is ennek kellett történnie, mégis sajnálom. Kellett volna valaminek történnie, amolyan Alexos megoldásnak. Ő aki mindent elrendezett, mindent megoldott, mindenkit megmentett saját magát nem tudta.
A rendőrök és minden más hivatalos szerv kijátszása és "hülyének nézése" hihetetlen és felháborító, de egyben annyira leleményes ... a szavam eláll.
Talán a legérdekesebb és legmegdöbbentőbb, ez a szervezett rendszer. Minden kerület tartozik valaki alá, mindenki mögött áll egy hatalmasabb szervezet. Ahogy egymással harcolnak és védik egymást. Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy ez történik az emberek, a világ háta mögött, az utcánkban, a városunkban.
Az biztos, hogy ez a könyv egy igazán megosztó könyv. Engem elvarázsolt, sokkolt, ledöbbentett, de magával ragadott. Úgy vagyok vele, hogy hiszem is meg nem is. Inkább csak szeretném azt hinni, hogy mindez kitaláció.
A borítóban semmi bizalomgerjesztő nincs:) Bár kétségkívül illik a könyvhöz.
Annyira szeretnék egyszer az íróval találkozni és beszélgetni. Tudni, hogy ő ezen előzmények után miért írta meg a könyvet és mit gondol most, hogy mindezt megosztotta azokkal, akik sosem tudták volna meg ezeket a dolgokat nélküle?

Értékelés: 5/5

Oldalszám: 501
Kiadó: Ulpiusház Kiadó
Kedvenc jelenet: Alex extrém ötleteinek a megvalósítása
Kedvenc karakter: Alex, Tündi
Legrosszabb jelenet: a befejezés
Nem szimpatikus karakter: Tatár Zoli, de még akadtak páran

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

"Magical Template" designed by Blogger Buster