Karen Marie Moning: A hajnalra várva

A Tündérkrónikák sorozat az első oldalaktól kezdve elvarázsolt, visszavonhatatlanul rajongó lettem. Hihetetlenül jó a történet, imádom a sötét, baljós hangulatát, és persze a szereplők sem tucatszereplők, mindegyikük egyéniség. Egyébként is sok jót hallottam felőle, így egy Kelly 2+2-es sorozatban gyorsan be is szereztem mindhárom részt. Egybe "ledaráltam" mind a három könyvet, sőt utána még napokig Mac kalandjaival és Dublinnal álmodtam. Ezek után gondolom senkinek se lesz meglepetés, ha erről a könyvről is csak csupa jókat tudok írni.

A történet:

"MacKayla Lane már nem az a naiv, idealista, divatbolond lány, aki Írország földjére tette gondosan pedikűrözött lábát. A Dublinban töltött néhány hónap megváltoztatta, de még mindig hajtja a bosszúvágy. Tudja, hogy a nővére gyilkosa közel van, de a gonosz még közelebb.


Macnek van egy nagy előnye. Tudja, hogyan találhatja meg a Sinsar Dubh-t, amelyért tündérek és emberek egyaránt készek gyilkolni, de ez az ősi, mágikus könyv annyira gonosz, hogy mindenkit megront, aki csak hozzáér.
Az árulás légkörében már nem tudni, ki az ellenség és ki a barát. Veszélyes háromszög alakul ki Mac, egy kielégíthetetlen étvágyú, halált hozó szextündér és a titokzatos Jericho Barrons között.

Barrons megtanítja használni újonnan felfedezett adottságát: látja a tündéreket, sőt akár megölni is képes a máskülönben halhatatlan lényeket, megérzi a varázserejű tündérrelikviák közelségét, köztük az egymillió éves Sötét Könyvét, a Sinsar Dubh-ét, amelynek tulajdonosa kezében tartja a világ sorsát. Dublinban eluralkodik a káosz , az idő egyre fogy. Közeledik az év világos és sötét felét elválasztó nap, amikor a legkönnyebben lehet közlekedni a világok között. Halloween őrületes éjszakáján Dublinban elszabadul a pokol, Mac pedig ezúttal teljesen magára marad a sötét erőkkel szemben..."


Véleményem:

Mac tényleg megváltozott. Nekem személy szerint nem volt gondom a kissé bohókás, rózsaszín, szivárványlánnyal, de kétségkívül most jóval tökösebb és belevalóbb a csaj.
Barrons ellenben kezd idegesíteni. Túl sok titkolózás, túl nagyképű, Mac-kel nagyon kemény és sokszor durva. Remélem ez csak ideiglenes állapot, nem szeretem megutálni az amúgy kedvenc szereplőimet.
V'lane lett az új kedvencem. Eddig is bírtam, de most sokkal jobban. Talán szándékos az a fordulat, hogy Barronst negatívabban, V'lane-t pedig pozitívabban láttatja az írónő. Így könnyebb megérteni Mac érzéseit is a két férfival szemben. Hiszen mindkettő segíti és épp annyira gátolja is őt. 
Igazából mindegy is, mert a két férfi közötti harc csak még izgalmasabbá teszi a történetet.
Daniről még nem beszéltem. Nekem mitugrásznak tűnik, kellően idegesítő. Azért örülök, hogy nem ő a főszereplő. Így mellékszereplőnek elmegy, ráadásul segíti Mac-ket, akkor is, amikor mások azt nem teszik, szóval végül is el lehet viselni, és talán a későbbiek során még komolyodik és változik.
Érezhetően sötétebb a hangulat. Dublin most tényleg veszélyben van. Sok új Unseelie-vel, vagyis sötét tündérrel ismerkedhetünk megy, ahogy Mac éjszakai túráit követjük nyomon. Igazán izgalmas és érdekes ez a világ. Külön tetszik, hogy mindent fokozatosan tudunk meg, szóval nem borul a nyakunkba hirtelen minden információ, hanem Mac-kel együtt jövünk rá mi is, hogy melyik tündér micsoda, hogy lehet velük elbánni, mi a gyengéjük, mi az erősségük.
Ezen folytonosság alól csak Barrons a kivétel, akiről idegesítően semmit se lehet tudni. Ez sokkal jobban zavar, mint amennyire felcsigáz. Persze kell valami, ami folyton izgalomban tartja az embert, várva a legújabb részeket, de ez már szinte kínzás.
A halloween-i éjszakán aztán felborul a világ, hirtelen Unseelie-k ezrei özönlik el a világot. Ebből aztán semmi jó sem származhat. A sötét hangulat tovább fokozódik, pánik és rettegés van a levegőben. Mac-nek szintén kijut a kalandokból és a rettegésből. Élethű és valóságos a pánik, nagyon ügyesen megírt jelenetekkel fűzve.
A borító gyönyörűen tükrözi a sötét, borongós hangulatot, azt viszont nem értem, hogy miért kellett az előző két kötettől ennyire eltérő borítót csinálni. A polcomon egymás mellett a 3 könyv nem mutat olyan szépen, mintha legalább a gerincét meghagyták volna. 

Értékelésem: 5/5

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

"Magical Template" designed by Blogger Buster