Jo Frost: Szuperdada 2

A Szuperdadáról már írtam korábban. Hasonlóan ahhoz a könyvhöz, a Szuperdada 2-t is nagy örömmel és lelkesedéssel vettem a kezembe. Első átlapozásra ami leginkább megfogott azok a vicces kis rajzok (amik tetszettek az első kötetben is - szerintem annyira jópofák) és az, hogy itt olvasók, a műsorát nézők kérdéseire válaszol. Valóban nagy lelkesedéssel vágtam bele, hiszen itt nem csak tippeket és trükköket olvashatunk, hanem ezen tippek használóinak a kérdéseit is. Tehát a tippek megvalósításának nehézségeit, problémáit beszéli át újra Jo. Ez talán még izgalmasabb is, mint maga a leírás:)

A fülszöveg:


„Lenyűgöző az a könnyedség, ahogyan Jo bevitorlázik a kétségbeesett szülők otthonaiba, hogy megmutassa, hogyan oldhatják meg gyereknevelési gondjaikat.” Sunday Telegraph
Jo Frost, a népszerű Szuperdada a legreménytelenebb helyzetekben is föltalálja magát. Nincs az a komisz kölyök, akit ne tudna megszelídíteni. S a módszerei valóban működnek – erről hálás szülők leveleinek tömkelege tanúskodik. A Szuperdada 2. – Amit minden szülő tudni szeretne című könyvében Jo a leggyakrabban előforduló kérdésekre válaszol. Mint például:
Ötéves kislányom mindig is rossz evő volt, de az utóbbi időben kizárólag a sajtos tésztát hajlandó megenni. Bármi mást teszünk elé, visít. Kérlek, segíts!
Mindkét gyerekem gond nélkül lefekszik, de hajnalra az ágyamban kötnek ki. Éljem túl valahogy ezt az átmeneti időszakot?
A lefekvés nálunk kész rémálom. Órákba telik, míg a három kölykömet ágyba tudom dugni, a végére teljesen kikészülök. Mit csinálok rosszul?
És még további kérdések özöne az éjszakai bepisilésről, a fürdetésről, a testvérek közti féltékenységről, az önállóságról és egyebekről. Könyve segít abban, hogy a gyereknevelés rémálomból valóban örömteli foglalatosság legyen.
Jo Frost (1971) népszerű angol bébiszitter. 1989 óta foglalkozik gyerekekkel, tapasztalataiból három könyve is született. Supernanny (Szuperdada) című dokusorozatát már 47 országban, köztük Magyarországon is bemutatták."


Véleményem:

Az eleje egy kis pszichológiával indul. Kérdések segítségével a kétségbeesett szülő át tudja látni és jobban belemerülni, hogy náluk pontosan mik is a problémák.
Ezután általános kérdések és válaszok következnek. Ezek a már előző kötetben leírt tippek és tanácsok gyakorlati tapasztalatain alapulnak. Ez azért is jó, mert hiába hogy egyértelműen és világosan pontról pontra követi az ember az utasításokat, ha a gyerek valahogy sehogy se akarja azt tenni, amit kéne. Ilyenkor mit tehet a kétségbeesett szülő? Na ilyenkor kell elővenni a Szuperdada 2-t, hiszen biztosan mindenki megtalálja azt a kérdést és választ, ami őt foglalkoztatja. 
Mint arra sok helyen rámutat Jo, nem biztos hogy a gyerek a hibás, ha egy fegyelmezési mód nem működik.
Pl nagyon fontos, hogy az apa és az anya is egy állásponton legyen a gyerek nevelésével kapcsolatban, mert bizony ha van egy kis rés akkor azt a kisgyerekek megtalálják, és egymás ellen fordítják a szülőket.
Sok olyan kérdés és ajánlás van, amit igazán érdemes megfogadni. Nem csak a gyerekneveléssel kapcsolatban, hanem leginkább lelki dolgokról van szó. Hogy mennyire fontos, hogy egy gyerek kiegyensúlyozott családban nőjön fel, hogy ne sérüljön feleslegesen, ne a gyerek előtt vitatkozzon az anya és apa a nevelését illetően, hogy fontos, hogy a nagyszülőket is belevonjuk a nevelésbe, de ugyanakkor tudatni kell velük azt is, hogy milyen és miben tér el a mi nevelési módunk az övéktől. Hogy ne féljünk segítséget kérni, akár a szomszéddal megbeszélve, hogy egyszer ő vigyáz a mi gyerekünkre, aztán pedig fordítva.
Nagyon ki van emelve az ajándék idő szerepe. Fontos, hogy a kisgyerek érezze, hogy a szülők külön-külön is tudnak vele foglalkozni, fontos hogy a szülőknek egymásra is jusson egy kis ideje.
Ez a könyv nem is teljesen a praktikákról szól (hiszen a Szuperdada pontosan ezeket írja le), hanem inkább a lelki háttérről, lelki dolgokról. Hogy nem csak az a fontos, hogy alkalmazzunk egy nevelési módszert, hanem fontos a körítés, a háttér, a hangulat, a szeretet. 
Emellett persze ugye itt vannak az olvasói kérdések. Akiknek a gyakorlatban valami még se jött össze. Ilyenkor Jo pontosítja a tippjeit, vagy épp javasol egy másik módszert kipróbálásra.
Érdemes ezeket végignézni, hisz biztos vagyok benne, hogy mindenki megtalálja azt a részt, ami őnála is problémás.
Én ebből a könyvből (és az előzőből is) nagyon sokat tanultam. Várom már, hogy megtapasztalhassam a gyereknevelés örömét és persze a gondokat is. 
Köszönöm a Park Kiadónak ezt a csodálatos könyvet.

Értékelésem: 5*


Oldalszám: 349
Kiadó: Park Könyvkiadó
Kedvenc jelenet: a nevelési módszerek bemutatása
Kedvenc karakter: Jo:)
Legrosszabb jelenet: -
Nem szimpatikus karakter: -

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

"Magical Template" designed by Blogger Buster